Restes del castell de Llívia
(Llívia - Cerdanya)

Llívia - Muralles del castell (Foto: Albert Esteves, 2022)

Llívia - Panoràmica de la vila des del castell

Llívia - Panoràmica de la vila des del castell (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Turó del Castell
El castell de Llívia estava situat dalt del turó que presideix la vila i des del qual es pot vigilar bona part de la plana cerdana. Està documentat des de l'any 996, però les escasses restes conservades corresponen a una reconstrucció del segle XIII, quan es va transformar en una fortalesa de planta quadrada articulada al voltant d'un gran pati central. Durant els segles XIV i XV va ser el castell principal de la Cerdanya, però va ser destruït pels francesos després d'un setge de més d'un any. El rei Lluís XI en va ordenar l'enderrocament l'any 1479.

L'any 2013 es va enllestir la rehabilitació de les restes pervingudes: els fonaments de la torre mestra rectangular, una sala coberta amb volta (segurament una cisterna) i la base del perímetre murat i de les quatre torres circulars que defensaven els angles. La part més extensa és la muralla jussana que envoltava el castell a un nivell més baix, incloent-hi els habitatges medievals que s'havien construït al seu redós. Es conserva bona part dels llenços, bastits amb llicorella lligada amb morter de calç.

S'hi pot accedir sense gaires dificultats a través d'un camí ample, amb una ruta circular d'uns 2,5 km, que té algun tram amb fort pendent.