Edifici Mitre
(Barcelona | Tres Torres - Barcelonès)

Barcelona - Edifici Mitre (Foto: Albert Esteves, 2017)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorFrancesc Joan Barba Corsini
Situació Av. General Mitre, 1-13 / Buigas, 2-18
Aquest complex es troba en una zona que era suburbial quan es va projectar, on estava prevista la construcció d'un cinturó - la Ronda General Mitre- que havia de passar per la part posterior d'aquell, i no per la façana principal, com és ara.

Barba va promoure un bloc, d'aparença exterior homogènia, amb dos cossos paral·lels separats per un espai ocupat per escales, ascensors i patis. El projecte va estar condicionat tant pel fet que el terreny estava parcel·lat (cosa que impel·leix a dividir l'edifici en cases independents), com per ser de renda limitada (que obligava a pensar en apartaments petits).

Són més de 200 habitatges de 30 o 45 m² en set cases, tots de lloguer menys una petita part, i la tipologia és d'allò més variada, en un exercici de flexibilitat inèdit: 1 o 2 habitacions, tipus loft, dividits o units, senzills o sofisticats, amb estudi o sense...però disposats racionalment perquè tinguin tots els serveis que no caben en cada pis, coberts òptimament en espais comuns, malgrat que no va arribar a ser un "tot" autosuficient com volia ser.

L'estructura és de formigó armat i fusteria exterior metàl·lica, pensant en una producció seriada. La façana nord és totalment vidrada i la sud presenta murs-cortina de vidre amb voladissos i baranes opaques a les terrasses, com a l'edifici de Barba del carrer Escoles Pies. Planteja una combinació geomètrica de color blanc i color blau, amb un llenguatge neoplasticista.