Torre Gironella (Col·legi Santa Dorotea)
(Barcelona | Tres Torres - Barcelonès)

Barcelona - Col·legi Santa Dorotea

Barcelona - Col·legi Santa Dorotea (Foto: Albert Esteves, 2022)

TipusEdifici escolar
Situació Sant Joan Bosco, 2-40
La finca dels Gironella, fruit de diverses adquisicions dutes a terme per la família entre 1772 i 1806, va acabar donant nom a una petita barriada sorgida al voltant del carrer Alt de Gironella. La torre d'estiueig pròpiament dita va ser adquirida per Miquel Clavé a mitjan segle XIX. L'any 1886 va ser adquirida per la comunitat salesiana, gràcies a la intervenció de Dorotea de Chopitea, salesiana laica promotora d'obres religioses i socials, en honor de la qual l'escola va prendre el nom de Santa Dorotea i es va convertir en la casa mare de les salesianes a Espanya. L'actual escola adapta l'antiga casa que es manté gairebé intacta en la seva façana sud, d'estructura neoclàssica. Compta amb un altre edifici ja concebut per a l'activitat docent.