Cementiri nou
(Seva - Osona)

Seva. Creu del cementiri

Seva. Creu del cementiri (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

AutorJosep M. Pericas Morros
Situació Camí del cementiri, o pla de Terrades
A conseqüència dels brots de còlera de mitjans del segle XIX el govern civil de Barcelona va ordenar treure els cementiris dels llocs on hi hagués un nucli de població al voltant. En un primer moment, a Seva van creure que aquesta llei no els afectava perquè el cementiri estava darrere de l'església, sense habitatges massa a prop. La necessitat de canvi, però, era evident i el 1918 un acord entre el rector i l'alcalde va propiciar la construcció del nou cementiri, que es posava en funcionament el 1922.

Es va encarregar l'obra a l'arquitecte diocesà Josep M. Pericas, qui va dissenyar un recinte emmurallat, amb dues fileres de nínxols, una capella i una gran creu artística. La manca de recursos va obligar a fer una obra molt més senzilla, sense capella ni creu. El 1926 l'ajuntament va intentar de nou erigir la creu, però tampoc va aconseguir el finançament necessari. Finalment, el 1929 es va traslladar la creu de terme de la Quadrada, que estava a la carretera de Viladrau.