Alta-riba
(Calldetenes - Osona)

Alta-riba (Foto: Graciel·la Vidal, 2008)

Alta-riba

Alta-riba (Foto: Josep Massot. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1909)

Situació Carretera de Sant Julià
Casa forta d'una important família, documentada des de 1175 però totalment derruïda per primera vegada el 1472, durant la Guerra dels Remences i després per segona vegada durant la Guerra de Successió (1702-14). En resten dos paraments de mur ben escairat amb espitlleres.

Actualment és un gran casal, amb la masoveria adossada, que consta de planta baixa i tres pisos, coberta a dos vessants, amb la façana principal orientada a migdia. La construcció és feta amb mur de maçoneria irregular i a les cantonades, carreus rectangulars i quadrangulars ben escairats. A l'angle nord -oest, hi ha una torre de secció quadrada coberta a quatre vessants.

A la façana hi ha un portal d'arc rebaixat fet amb dovelles regulars, recolzades en una imposta rectangular amb els angles arrodonits i els brancals, de carreus ben escairats. A sobre hi ha un ornament de ferro, representant dues fulles posades horitzontalment, que envolten la lletra M. La part superior de les dovelles està tallada per la peanya d'un balcó, A banda i banda del portal hi ha dues finestres rectangulars. Al primer pis, i corresponent-se a les obertures de la planta baixa, s'obren tres balcons. Sobre la llinda del balcó central hi ha una llosa encastada amb un escut esculpit. L'escut és de tipus aragonès, amb additaments vegetals al marge. Es troba quartejat en onze parts amb cadascun amb una càrrega heràldica diferent: rodelles, faixes ondulades, ales, una torre, tres torres, etc. Segurament es tracta d'un escut afegit durant la reconstrucció del segle XIX a càrrec de la família Sentmenat.

A prop, hi ha la petita capella de la Mercé.