Molí de Rosanes
(Calldetenes - Osona)

Moli de Rosanes, façana nord

Moli de Rosanes, façana nord (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

TipusMolí
Situació Carretera de Sant Julià
Aquí trobem dos espais en un sol edifici: l'habitatge del moliner i el molí fariner. La casa podria haver estat, primer, residència de la família Rosanes (de la qual es té constància a Sant Martí de Riudeperes des del segle XIV), documentats també com a masovers de La Calvaria tres segles més tard. El molí adossat és de mitjans del XVII. L'afegit és ben visible per les filades de carreus corresponents a l'antiga casa al mig de les façanes.

Dues portes a la de ponent marquen l'entrada a cada lloc. Hi ha un pis mig soterrat, planta baixa i dos pisos més. Les obertures són totes diferents i repartides des harmònicament per les façanes (pel desigual nivell dels pisos de cada cos), però tenen millor factura les de la casa. El material de construcció és maçoneria irregular i carreus tallats a les cantonades, així com un arrebossat modern de ciment a est i oest i pedra nua a nord i sud.

Al pis soterrat trobem el carcabà, estança o passadís del molí situat sota l'obrador, amb gran arcada i coberta de volta de mig punt. A l'altra banda de la carretera ha quedat la cadireta, un conjunt de pedres treballades on s'encaixen les petites comportes que guien les aigües dels torrents.

L'activitat del molí va decaure i finalitzar als anys 40 del segle XX.