La Sauleda
(Calldetenes - Osona)

La Sauleda

Detall portalada del barri

Detall portalada del barri (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

La Sauleda

La Sauleda (Foto: Carles Molist.Biblioteca Municipal de Manlleu. Fons fotogràfic Carles Molist, 1978)

Situació Camí de La Sauleda
Mas format per un conjunt d'edificacions datades en diferents èpoques, principalment dels segles XVI i XVIII. Són dos o tres habitatges i coberts que, amb el temps i les modificacions, s'han unificat. De planta quadrangular i amb diferents alçades i cobriments, de paredat irregular i arrebossat. Com altres masos de l'entorn, conserva elements arquitectònics interiors i de mobiliari de gran presència.

A l'entrada de la lliça hi ha una portalada de pedra decorada amb una bola damunt un cos poligonal amb l'any 1800 inscrit. Està documentat, però, des de 1199, amb la distinció entre el mas Sauleda jussà i el mas Sauleda sobirà, segurament ambdós subsumits en l'actual.