L'Eimeric (antigament l'Aymerich)
(Calldetenes - Osona)

L'Eimeric

L'Eimeric

L'Eimeric (Foto: Lluís Illa. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1932)

Situació Camí de l'Eimeric
Gran mas que es va començar a edificar probablement cap a 1220, documentat al segle XI, que comprèn també la masoveria i la cabana. La façana nord és la més antiga i la resta, del segle XVI, com ho indiquen els arcs conopials a les finestres. Aquesta època fou de gran riquesa, fet que es denota amb el creixement de la casa i l'aixecament de la torre posteriorment.

Es configura un edifici de planta quadrangular cobert a quatre aigües. La construcció és feta en mur de paredat irregular. Compta amb planta baixa, primer pis i golfes. La façana principal és orientada a migdia, en la qual s'obre un gran portal adovellat. La part superior d'aquest portal es troba tallada per l'ampliació d'una finestra amb un balcó, de finals del XIX o principis del XX. A cada costat d'aquest, hi ha una altra finestra més petita, totes tres rematades amb una llinda amb un petit arc conopial al centre.

Adossada a la casa hi ha una gran torre, del XVII, de planta quadrada i tres pisos d'alçada, amb una capella del Sagrat Cor a la part baixa, de principis del segle XX, quan es fa una reforma integral de l'habitatge. Atribuïda a l'arquitecte osonenc Pericas.