Ermita de Sant Marc
(Calldetenes - Osona)

Ermita de Sant Marc

Ermita de Sant Marc

Ermita de Sant Marc (Foto: Biblioteca Municipal de Manlleu. Fons fotogràfic Carles Molist, 1978)

Situació Turó de Sant Marc
Capella d'una sola nau, documentada des de 1530, situada al punt més alt del municipi, entre les parròquies de Sant Martí de Riudeperes i Santa Eugènia de Berga, que en tenien cura de manera compartida fins que, el 1778, es crea la parròquia de la Mercè de Calldetenes, de la que passà a dependre. Fou un lloc, com la veïna capella de Sant Llàtzer de Vic, de devoció i processons populars, i reconstruïda als anys 60, després de la desfeta de la Guerra Civil.

De planta rectangular -només en sobresurt la sagristia-i coberta a dos vessants, amb el carener perpendicular a la façana, orientada a ponent i sense voladís. L'aparell resta amagat sota l'arrebossat i la pintura, excepte a les cantonades. El portal és un marc quadrangular on s'inscriu un arc rebaixat amb els carreus motllurats. La dovella central es troba coronada per una peça poligonal amb tríglifs i un floró. Al damunt, un rosetó i un campanar d'espadanya.

L'interior compta amb un petit cor, coberta amb volta d'aresta i fris motllurat acolorit.