Sant Andreu de Bancells
(Vilanova de Sau - Osona)

Pica d'aigua beneida

Pica d'aigua beneida (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Dovella datada 1624

Dovella datada 1624 (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Sant Andreu de Bancells (Foto: Josep Guiu. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1974)

Situació Camí de Bancells, km 27,5 ctra. de Vic a Sant Hilari
Situada dins el terme de l'antic castell de Cornil, est+a documentada des de la primera meitat del segle XI. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular decorat exteriorment amb arcuacions cegues i lesenes de tipus llombard.

L'edifici va ser molt alterat durant la primera meitat del segle XVII, quan es va sobrealçar i es van afegir dues capelles laterals, a mode de creuer, i una sagristia. També es va modificar el portal i el campanar d'espadanya va ser substituït per una torre de dos ulls. A la dovella clau de la porta hi ha inscrita la data de 1624.