Església nova de Sant Romà de Sau
(Vilanova de Sau - Osona)

Vilanova de Sau - Sant Romà de Sau (església nova)

Vilanova de Sau - Sant Romà de Sau (església nova) (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Vilanova de Sau - Sant Romà de Sau (església nova). Absis

Vilanova de Sau - Sant Romà de Sau (església nova). Absis (Foto: J. Contijoch. Direcció Gral. Arxiu i Patrimoni. Generalitat de Catalunya)

Vilanova de Sau - Sant Romà de Sau (església nova). Interior

Vilanova de Sau - Sant Romà de Sau (església nova). Interior (Foto: J. Contijoch. Direcció Gral. Arxiu i Patrimoni. Generalitat de Catalunya)

AutorJosep M. Pericas Morros
Situació Sant Romà de Sau
Va ser alçada l'any 1951 per substituir la vella església romànica anegada per les aigües del pantà de Sau.

L'església té una sola nau amb un creuer molt evident tant en planta com en l'alçat. L'absis és de planta semicircular peraltada i amb finestres rectangulars que divideix els espais amb columnes de pedra de capitell decorat. A ponent hi ha una capella lateral. A la façana sud-est hi ha la rectoria, un dels pocs espais habitats actualment. No s'hi pot accedir.

La façana es troba orientada a sud-oest i té el capcer triangular, amb una finestra de pedra decorada amb vitralls, al davant s'hi forma un atri. A la part esquerra del portal hi ha el campanar de torre circular, fet amb maçoneria vista.