Casa Portolà i capella de Sant Antoni
(Naut Aran | Arties - Val d'Aran)

Arties - Casa Portolà (Foto: Lluís Mª Vidal, arxiu C.E.C., 1896)

Arties - Casa Portolà (Foto: Arxiu Centre Excursionista de Catalunya, cap a 1927)

Arties - Casa Portolà (Foto: Jordi Mestre Gorné, 2020)

Situació Carrer Major, 21
Els Portolà foren una de les principals nissagues de la Vall durant el segles XVI i XVII. Del seu antic casal en resta, molt ben conservada, la torre de defensa, de planta quadrada i de notables dimensions, i la capella, dedicada a sant Antoni. Va ser fundada per Gaspar de Portolà i Pont l'any 1678, tal com indica la llinda, i s'hi feia una missa setmanera servida per la comunitat de preveres d'Arties. A la capella es conserva un retaule policromat barroc on hi s'hi pot veure l'escut d'armes familiar. La torre, amb coberta piramidal de llicorella, podria datar-se al segle XVI. La casa pròpiament dita va desaparèixer i al seu lloc hi ha des de 1970 el Parador Nacional de Turisme Gaspar de Portolà.

Gaspar de Portolà i Pont, fill de Bartolomé de Portolà i Francisca Pont, va ser doctor en Lleis
i fou armat cavaller per Felip IV l'any 1665 i ennoblit per Carles II com a baró de Castellnou de Montsec l'any 1682. Amb tot, el membre més conegut de la nissaga va ser un dels seus descendents, Gaspar de Portolà i Rovira, nascut a Os de Balaguer l'any 1716, que va explorar les Amèriques i va arribar a Governador de Califòrnia. Al costat de la capella hi ha una escultura, obra de Subirachs, que li està dedicada.