Casa Paulet
(Naut Aran | Arties - Val d'Aran)

Arties - Casa Paulet (Foto: Juli Solé -Arxiu C.E.C.-, c.1907)

Arties - Casa Paulet (Foto: Lluís Bonet Garí -Arxiu C.E.C.-, 1926)

Arties - Casa Paulet (Foto: M. Solé -Arxiu C.E.C.-, anys 20)

Situació Plaça Ortau, 3
És el casal més interessant d'Arties, conservat gairebé sense modificacions d'ençà de la seva construcció, entre 1549 i 1568 segons les dates gravades a les llindes. Hi destaca el capcer esglaonat i, especialment, els quatre finestrals motllurats d'estil renaixentista popular. Dos d'ells són quarterats, l'un està presidit per un escut heràldic i l'altre mostra al costat dels brancals uns relleus amb figures humanes d'aspecte primitiu. Al portal del pati hi ha la data de 1561.

Pel que fa a la seva història, transcrivim el que indica l'inventari del patrimoni de la Generalitat: Tot i que les avingudes del riu Valarties han estat importants al llarg dels segles, Çò de Paulet sempre s'ha mantingut ferma en primera línia. En els comptes de Vielha compareix un pagament a mossèn Paulet de Sanjun pel censal de Sant Jaume (1564), notícia doblement interessant perquè relaciona ambdues esglésies amb el possible fundador que donà nom a la casa. Vinculada als Arjò d'Arties, en el segle XVIII fou bressol de destacats eclesiàstics de la Val, com ara dos germans jesuïtes (ambdós versats en lletres, i un d'ells amb fama de sant), així com fra Ambrosi d'Arties caputxí, dues o tres vegades provincial a Catalunya (Qüestionari de Fc. Zamora). Al trànsit al segle XIX compareix en els llibres parroquials el reverend Francesc Arjò de Paulet, porcioner d'Arties i ecònom de Carrotja en l'arquebisbat de València.