Crismó romànic de Garòs
(Naut Aran | Garòs - Val d'Aran)

Garòs - Crismó romànic

Situació Carrer Poladeres
Encastat al mur d'una casa privada, refeta modernament, hi ha un crismó romànic, flanquejat amb dues creus eixamplades, tallat en un bloc de pedra, que podria datar-se a començament del segle XII.

Un crismó és un monograma de Crist format per les dues lletres, X i P sobreposades, com a abreviatura de la forma grega de Crist: ΧΡΙΣΤΟΣ. És habitual que hi hagi també una A i una Ω, en al·lusió a la frase de l'Apocalipsi. "jo sóc l'Alfa i l'Omega". També sol afegir-se la S abraçada al pal vertical, que evoca l'Esperit Sant. Dins la tipologia de crismons, aquest és de tipus trinitari, de sis braços i anella.

Se'n desconeix la procedència però el més probable és que estigues ubicat en alguna església de la Vall, potser la mateixa de Sant Julià, situada ben a prop.