Molí de la Vila (Mòla de Salardú)
(Naut Aran | Salardú - Val d'Aran)

Salardú - Mola de la Vila (Foto: Albert Oliveras -Arxiu C.E.C.-, 1930)

Salardú - Mola de la Vila (Foto: Gencat.cat)

TipusMolí
Situació Carrer d'era Móla
Molí fariner situat a la riba de la Garona, documentat des del segle XVII. Pertanyia al comú de Salardú i donava servei als veïns de Salardú, Tredós, Gessa, Unha, Bagergue i fins i tot Montgarri. És un edifici de planta rectangular, amb coberta de llicorella a quatre aigües. Està construït amb maçoneria de pedra irregular, amb carreus escairats a les cantoneres. L'aigua arribava des de la peixera per un canal força ampla i desguassava al riu per un gran arc adovellat. El molí tenia tres moles i conserva encara una part de la seva antiga maquinària: el carcabà, els rodets, les moles i bona part de les peces originals. Amb la restauració de l'edifici s'ha restaurat també aquesta maquinària, que permet fer demostracions del seu funcionament.