Església de Sant Julià de Vulpellac
(Forallac - Baix Empordà)

Vulpellac - Església de Sant Julià (Foto: cartell al costat del monument)

Vulpellac - Necròpolis medieval

Vulpellac - Necròpolis medieval (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Vulpellac. Plaça de Ferran Dou
L'església de Sant Julià i Santa Basilissa de Vulpellac, que forma un conjunt amb el castell, està documentada des de l'any 1208. Probablement va ser feta construir per Miquel Sarriera cap a 1530-40 en el marc de la reforma del palau. Al segle XVII s'hi van afegir dues capelles laterals. És d'estil gòtic tardà i consta d'una sola nau, coberta amb volta de creueria, reforçada amb contraforts i capçada amb un absis poligonal a l'interior i semicircular a l'exterior. El portal és d'arc ogival, amb el timpà llis, i està decorat amb nervadures i capitells, molt desgastats. Coronen la façana uns pilars a mode de merlets que sostenen les campanes. Hi ha una torre campanar molt estilitzada amb un penell al capdamunt.

Al costat de l'església es van descobrir tombes, datades del segle VII al X, de dos tipus: de lloses senzilles clavades verticalment i de tipus antropomòrfic.