Església de Sant Esteve de Canapost
(Forallac - Baix Empordà)

Canapost - Església de Sant Esteve a inicis segle XX (Foto: cartell al costat del monument)

Canapost - Església de Sant Esteve, planta

Canapost - Església de Sant Esteve, planta (Foto: cartell al costat del monument)

Situació Canapost
InterèsEspecial interès Interessant
L'església de Canapost és esmentada des de l'any 1019 però el seu origen és anterior, dels segles IX-X. Consta de dues naus adossades, una preromànica, capçada amb un absis trapezial, i una altra plenament romànica, amb capçalera semicircular. També és d'època romànica el campanar de torre, adossat a la nau primitiva.

La nau més antiga està coberta amb volta de canó rebaixat i conserva empremtes de l'encanyissat. Té un creuer elevat, amb volta de ferradura i degué tenir en origen un arc triomfal, eliminat posteriorment. Al mur meridional s'obre el portal, format per dos arcs de punt rodó en degradació, fets amb dovelles curtes.

La nau romànica va ser afegida al segle XI. Està coberta amb volta de canó. L'absis ve precedit per un petit espai presbiteral. El parament exterior de l'absis presenta arcuacions de tipus llombard. Les dues naus es comuniquen per tres arcs formers de mig punt.

La torre campanar degué construir-se segurament a la segona meitat del segle XII, i només es va alçar fins al segon pis, obert als quatre vents amb arcs aparellats de punt rodó emmarcats sota una cornisa decorada amb arcuacions i dents de serra. L'aparell és fet amb carreus de bona mida, ben tallats i arrenglerats. En la restauració moderna es va eliminar un cos superior amb teulada que desfigurava l'obra original.

Encastat entre l'aparell de l'església hi ha un carreu amb una creu inscrita dins un oval motlurat, reaprofitat d'un emplaçament original desconegut.

Al segle XVIII es va projectar una reforma de la façana de ponent que no es va arribar a culminar. Es va obrir un gran portal barroc, amb un entaulament classicista i estava prevista una gran rosassa, les peces de la qual són visibles al costat del temple, que no es va arribar a col·locar.