Muralla i portal
(Torrent - Baix Empordà)

Torrent - Llinda a la casa de la muralla

Torrent - Llinda a la casa de la muralla (Foto: Albert Esteves, 2017)

Torrent - Portal de la muralla (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Situació Plaça Major
Del castell medieval de Torrent, documentat des del segle XIV i vinculat al llinatge dels Cruïlles, no en resta cap vestigi. En canvi, es conserven alguns trams del perímetre emmurallat, en bona part transformat al segle XVII i XVIII quan les funcions defensives havien variat i les cases començaven a obrir-se a l'exterior. Destaca especialment el portal d'entrada al recinte, amb un arc adovellat de mig punt i volta de canó interior, protegit per un matacà que es va restaurar modernament, amb poc encert. Al damunt del portal són visibles les espitlleres. A la casa que integra el portal hi ha una finestra amb la data de 1780. A la foto de 1916 podem veure-hi també un finestral renaixentista, tristament desaparegut.