Torre de Riu
(Alp - Cerdanya)

Alp - Torre de Riu. Capella

Alp - Torre de Riu. Capella (Foto: Antoni Pladevall i Font -Calaix.gencat.cat-)

AutorCalixt Freixa Pla
Situació Crtra. GIV-4082
En aquest mateix indret hi hagué una antiga torre de vigilància i defensa, del segle XIV, situada a la riba del riu d'Alp, que després va esdevenir masia. L'any 1666 va passar a mans dels nobles Pasqual-Cadell. La seva transformació es va produir l'any 1896, quan el seu propietari, Josep Nicolau d'Olzina -amo, també, del castell de Can Feu de Sabadell- la va convertir en un gran casal senyorial, amb elements de tipus neogòtic, una fantasia fruit d'una juguesca amb parents i amics: veure qui d'ells edificava el castell "més medieval". A aquest propòsit hi ajuden les torres i garites amb coberta cònica, els merlets i els escuts heràldics. Al costat es va construir una capella neoromànica, dedicada a la Divina Pastora, on es venera una reproducció de la marededeu de l'Ovella, destruïda l'any 1936.

L'autor del projecte va ser l'arquitecte Calixt Freixa Pla, autor també de la Torre i el Santuari del Remei de Bolvir.