Mas Borrull (Santa Margarida)
(Palafrugell (Llofriu, Ermedàs, Santa Margarida) - Baix Empordà)

Palafrugell - Can Borrull (Santa Margarida)

Palafrugell - Can Borrull (Santa Margarida) (Foto: Albert Esteves, 2017)

Palafrugell - Can Borrull (Santa Margarida) (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Palafrugell - Can Borrull (Santa Margarida) (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1922)

Palafrugell - Can Borrull (Santa Margarida) (Foto: Pere Català Roca -Invarquit, Gencat.cat-, 1962)

Situació Santa Margarida. Ctra. vella de Palafrugell a Calella.
Coneguda també amb el nom de Castell de Santa Margarida o Can Vehí, és una masia molt notable, d'origen molt antic i que, segons Camps i Arboix* va assolir la seva esplendor quan els seus propietaris van ser recompensats per Ferran el Catòlic pel seu ajut durant el setge de Girona. L'any 1725 els Borrull emparentaven amb els Vehí pel matrimoni de Margarida Borrull i Aiguavives amb Josep de Vehí i Pastells. El patrimoni dels Vehí integrava també els masos adjacents de Can Espanyol i Can Xiuxé.

Es tracta d'una masia fortificada amb dues torres, la més antiga, dita Torre dels Moros, estava en origen separada de la casa. L'altra és molt posterior, probablement del segle XIX, quan es va efectuar diverses reformes que van afectar sobretot l'interior. La façana principal té un gran portal adovellat i finestres emmarcades amb pedra, adornades amb escuts. Hi ha una garita cilíndrica en una cantonera, amb coberta cònica i base anellada. També hi ha un rellotge de sol.

*Joaquim de Camps i Arboix, Les Cases Pairals Catalanes, 1965