Antic convent dels caputxins
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Convent dels Caputxins, data de la cisterna (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Creu dels Caputxins

Martorell - Creu dels Caputxins (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Avinguda de Vicenç Ros
InterèsEspecial interès Interessant
Construït entre 1684-1700, és un dels pocs exemples d'arquitectura caputxina que resten a Catalunya. Va ser edificat sobre un enorme penya-segat extramurs de la vila i va ser ocupat pels monjos fins al 1835. La seva fundació va obeir a una petició de la mateixa vila i es decidí en el capítol provincial de 1663, decisió que no va tenir efecte fins a l'aprovació del senyor de la vila, el marquès de Los Vélez, l'any 1684. L'establiment es va produir l'any 1689 i l'església va ser consagrada l'any 1700. Les obres van ser dirigides pel frare Hilari Prats, que va morir en un accident durant les obres.

A causa de la desamortització va haver de ser abandonat pels monjos, l'any 1835. A partir de 1861 va ser convertit en escola, tot conservant l'estructura conventual.

L'ampliació de les escoles el 1935 va destruir el refectori i el claustre, mentre que l'església no va sofrir modificacions. És un edifici de nau única, cobert amb volta de canó amb llunetes i capelles laterals intercomunicades. Es conserva també la part del celler dels frares i l'antiga cisterna, on hi ha inscrita la data de 1700. Des de 1945 acull el Museu Municipal Vicenç Ros (vegeu fixa).

Prop del convent hi ha la Creu dels Caputxins, del segle XVIII. Només es conserva el basament original, de pedra pinyolenca. La creu era de fusta i va ser destruïda l'any 1835. La creu actual va ser dissenyada per Jaume Amat i col·locada sobre el pedestal original, l'any 1968.