Església de Sant Sebastià de la Guarda
(Palafrugell (Calella, Llafranc, Tamariu) - Baix Empordà)

Palafrugell - Església de Sant Sebastià de la Guarda

Palafrugell - Església de Sant Sebastià de la Guarda (Foto: Albert Esteves, 2017)

Palafrugell - Església de Sant Sebastià de la Guarda (Foto: Eladio Gómez del Pulgar, 2021)

Palafrugell - Església de Sant Sebastià de la Guarda (Foto: Carles Fargas -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1918)

Palafrugell - Torre i església de Sant Sebastià de la Guarda

Palafrugell - Torre i església de Sant Sebastià de la Guarda (Foto: Anònima, -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, inicis segle XX)

AutorAntoni Salgas, Pere Camps
Situació Sant Sebastià de la Guarda
Hi hagué una primera capella, documentada al segle XV, feta construir pel prior de l'església de Santa Anna de Barcelona, que senyorejava la vila de Palafrugell.

L'església actual va ser iniciada l'any 1707 juntament amb l'hostatgeria, i va ser sufragada pel poble de Palafrugell, Es va enllestir l'any 1710. Va ser construïda pels mestres d'obres locals Antoni Salgas i Pere Camps i el fuster Antoni Deulofeu. Els retaules barrocs van ser cremats l'any 1936.

Està ubicada al costat de la torre de guaita, que fa funcions de campanar. Consta d'una nau única, coberta amb volta d'aresta i tancada amb capçalera poligonal. Té capelles laterals i sagristia. La façana té coronament sinuós, òcul central i porta rectangular motllurada, amb petites finestres a banda i banda.