Cova d'en Daina
(Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà)

Santa Cristina d'Aro - Cova d'en Daina (Foto: cartell al costat del monument)

TipusMegàlit
PeríodePrehistòria
Situació Ctra. GIV-6612, km, 8,700
Situat molt a prop del cementiri de Romanyà, en plenes Gavarres, hi ha el sepulcre megalític millor conservat de Catalunya. Es tracta d'una cambra funerària on es dipositaven les restes humanes i els seus aixovars. Està datat entre els anys 2700-2200 aC i va ser descobert i restaurat cap a l'any 1900 per Pere Cama i Casas. L'any 1957 Lluís Esteva i Cruañas va promoure una excavació que va posar al descobert nombroses restes òssies juntament amb puntes de fletxa i elements ceràmics i d'ornament.

La seva tipologia es coneix com a "galeria catalana" o "corredor ample". Es tracta d'una galeria coberta feta amb grans blocs de granit, en forma d'U, que està envoltat d'un cromlec, és a dir una estructura de pedres clavades a terra de forma circular o el·líptica. El dolmen fa 7,60 m de llarg per 1,70 m d'ample i 1,50 m d'alçada.

L'accés és molt fàcil des de la carretera de Romanyà a Calonge, es pot aparcar i la distància al dolmen és de menys de 100 m.