Torre de Calella de Palafrugell
(Palafrugell (Calella, Llafranc, Tamariu) - Baix Empordà)

Palafrugell - Torre de Calella de Palafrugell

Palafrugell - Torre de Calella de Palafrugell (Foto: Albert Esteves, 2017)

Palafrugell - Torre de Calella de Palafrugell (Foto: Josep de Cabanyes -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1930)

Situació Calella de Palafrugell, passeig de la Torre, 30
Torre de guaita i defensa situada entre Calella de Palafrugell i Llafranc. Va ser construïda entre 1597 i 1599 (hi ha una llinda amb aquesta data). Dos anys abans, el batlle general de Catalunya concedí permís als jurats i la Universitat de Palafrugell per edificar-la.

De planta circular amb basament atalussat, té un cos semicilíndric més elevat que l'altre, que descriu una terrassa. Va ser aixecada amb grans carreus de granit, treballats i lligats amb argamassa. Té uns 12 m d'alçada i 34 m de diàmetre i està dividida en dos pisos coberts amb voltes. Compta amb un matacà i merlets al coronament. Fins al segle XVIII va ser utilitzada com a presó. Cap a la fi del segle XIX s'hi va adossar una casa a la banda de llevant.