Santa Agnès de Solius
(Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà)

Santa Cristina d'Aro - Santa Agnès de Solius

Santa Cristina d'Aro - Santa Agnès de Solius (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Solius. Ctra. GIV-6611, km 2
Integrada dins el conjunt del monestir de Santa Maria de Solius, l'església de Santa Agnès està documentada des de l'any 1103 (Sancte Agnetis Olivensis) en una donació feta per Ramon Berenguer III i la seva muller al monestir de Sant Feliu de Guíxols, però el seu origen es pot recular als segles X o XI. D'aquell primitiu edifici romànic no en resta gairebé res. Una nova església va ser construïda entre 1773 i 1782. Es va preservar la base del campanar romànic, sobre la qual es va alçar l'actual, entre els anys 1829 i 1831.

L'església és un temple de nau única, coberta amb volta de llunetes, amb capelles laterals, i capçada amb un absis poligonal. La portada és rectangular, amb un entaulament on hi ha la fornícula amb la imatge de la santa, flanquejada per dos medallons on hi ha inscrita la data de 1777.

L'any 1967, uns monjos procedents de Poblet es van instal·lar a l'antiga rectoria i van fundar-hi un monestir cistercenc.