Molí dels Frares o d'en Ramon (Bufaganyes)
(Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà)

Santa Cristina d'Aro - Molí dels Frares

Santa Cristina d'Aro - Molí dels Frares (Foto: Catàleg del Patrimoni - Ajuntament de Santa Cristina d'Aro-)

Santa Cristina d'Aro - Molí dels Frares (Foto: Jaume Frigola -Invarquit Gencat.cat-, 1987)

TipusMolí
Situació Barri Bufaganyes, s/n. Ctra. G-65, km 1,5, camí
Antic molí fariner -després masia- situat al veïnat rural de Bufaganyes, entre els masos de can Beuloli i Provençal, al sud-oest del terme municipal a prop del riu Ridaura. Al segle XV era conegut com a molí Nou (1441), també de la Torre i per Ramon, el nom d'un dels seus masovers. Datat cronològicament l'any 1400, quan l'abat del monestir benedictí de Sant Feliu, Guillem de Somassó, va donar llicència d'establiment a Jaume Rovira, aquest molí va comptar amb diversos propietaris al llarg dels anys, Mateu Clapers (1522), Antoni Provençal (1532), o Joan Vilaret (1677), fins que passà directament al monestir el segle XVIII. L'abat Panyelles el faria restaurar a començament d'aquell segle (1709), essent també reformat i ampliat tant al segle XIX, com el XX.

(Informació extreta del Catàleg del patrimoni -Ajuntament de Santa Cristina d'Aro)