Sant Cosme i Sant Damià de Queixans
(Fontanals de Cerdanya - Cerdanya)

Queixans - Església de Sant Cosme i Damià (Foto: Albert Esteves, 2022)

Queixans - Sant Cosme i Damià

Queixans - Sant Cosme i Damià (Foto: Albert Esteves, 2006)

Queixans - Església de Sant Cosme i Damià, abans de la restauració

Queixans - Església de Sant Cosme i Damià, abans de la restauració (Foto: Sebastià Bosom, Paquita Giraud -Calaix.gencat.cat-, 1984)

Queixans - Església de Sant Cosme i Damià. Postal antiga

Situació Queixans
La parròquia de Queixans (Kexanos) és esmentada ja al segle X, en la consagració de la Seu d'Urgell. Se sap que va ser saquejada en diverses ocasions durant les lluites comtals de finals del segle XII.

L'església, molt modificada, conserva l'absis i una part dels murs del segle XI. Les capelles laterals van ser afegides molt més tard i la nau va ser allargada per la part del frontis -s'observa clarament el canvi d'aparell-. Això li dona un fals aspecte de planta de creu llatina. Aquesta ampliació es va fer l'any 1775. Podem veure aquesta data inscrita al portal, adovellat i amb motllures als brancals. La porta de fusta conserva la ferramenta antiga. Damunt de la porta hi ha dos arcs de descàrrega. En època moderna es va afegir un campanar de torre que desvirtuava completament l'aspecte original de la capella (vegeu foto i postal antigues) i que va ser substituïda per una espadanya de dos ulls en la restauració. Una actuació que també va eliminar la sagristia adossada al braç de migdia del transsepte.

L'absis, cobert amb volta de quart d'esfera, és plenament romànic. Està decorat exteriorment amb arcuacions cegues i té una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada.