Restes del castell de Cornil
(Vilanova de Sau - Osona)

Vilanova de Sau - Castell de Cornil

Vilanova de Sau - Castell de Cornil (Foto: Antoni Grifol , 2016)

Vilanova de Sau - Castell de Cornil (Foto: Pere Català -Invarquit, Gencat.cat-, 1965)

Situació Puig de la Força
No queden gaires vestigis del castell de Cornil, amb prou feines un tram de muralla i restes d'una torre, fets amb un aparell de carreus ben carejats i enfilats, però de mida irregular.

Està documentat des de l'any 917 i tenia com a senyors eminents als comtes de Barcelona i com a feudataris als Cabrera. Com a castell termenat no va perdurar gaire més enllà del segle XI, quan ja va perdre el seu nom original per ser conegut com a castell de Sau, només amb funció residencial. Amb el nom de Sau foren coneguts els seus castlans, fins a començament del segle XV. És probable que l'afectessin els terratrèmols d'aquell segle i ja no es va reconstruir.