Domus del Pi
(Vilanova de Sau - Osona)

Vilanova de Sau - Domus del Pi (Foto: Bestiasonica, 2012)

Vilanova de Sau - Domus del Pi (Foto: Ferran Artigas, 2022)

Vilanova de Sau - Domus del Pi (Foto: Pere Català -Invarquit, Gencat.cat-, 1965)

Situació Cim del Puig d'en Riba, accés des dels coberts del Club Nàutic de Sau
Està situada sota el castell de Cornil i es creu que es correspon amb l'antiga domus denominada Cascabous.

És un habitatge fortificat considerat dels més antics de Catalunya, construït cap a la fi del segle XII. Va ser propietat de la família Sau, com a feudataris dels Cabrera, fins al segle XIV. Després passà per matrimoni als Vilafreser i posteriorment va estar vinculat a la baronia de Savassona.

Actualment en runes, era un edifici de nau única coberta amb volta de canó, d'una sola planta, amb terrat al capdamunt, tot i que potser hi havia hagut una teulada, adossat a una mena de pati tancat per una muralla i un fossat.