Institut Menéndez Pelayo
(Barcelona | Monterols - Barcelonès)

TipusEdifici escolar
EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJaume Mestres Fossas
Situació Via Augusta, 138-154
Construït entre 1930-1933 per acollir la Mútua Escolar Blanquerna, és un edifici concebut amb criteris racionalistes. Té una planta en forma de ela, amb l'angle corbat, amb el pati tancat per les dues ales. Les façanes estan ritmades amb grans finestrals per afavorir la lluminositat de les aules. Modernament, s'ha acolorit amb un estucat rosat molt diferent de l'acabat original.

La Mútua Escolar Blanquerna va ser fundada l'any 1924 sota la guia del pedagog Alexandre Galí. Després de la dictadura de Primo de Rivera sorgeix el projecte de fer un nou edifici, el qual s'encarrega a l'arquitecte Jaume Mestres, membre del GATCPAC i vocal de la junta i pare d'alumnes del centre. Després de la Guerra es va traslladar a l'edifici l'Institut rebatejat amb el nom de Menéndez Pelayo.