Torre de Santa Llúcia
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Torre de Santa Llúcia (Foto: Albert Esteves, 2008)

Martorell - Torre Santa Llúcia (Foto: Albert Esteves, 2006)

Martorell - Torre Santa Llúcia (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1920)

Situació Pla de Martorell, Carrer Joaquim de Barnola
Necessita intervenció urgent
Situat enmig de les naus d'un polígon industrial, la Torre de Santa Llúcia és un edifici residencial a mig camí entre una masia i un palau. Documentada des del 1208, va ser la residència de la família Calders, procuradors dels Requesens, senyors de Martorell. Se sap que hi van fer estada els reis Carles I i Felip II. Compta amb un interessant pati renaixentista de dos pisos i doble galeria en una de les cares, que conserva l'escut d'armes d'ambdues famílies. La planta baixa té arcs escarsers sostinguts per pilars octogonals mentre que la galeria superior, de factura més acurada, disposa d'arcs carpanells sobre columnes quadri-lobulades, rematades per capitells amb tres motllures octogonals. El portal d'entrada té un arc semicircular adovellat. Conserva cinc finestrals gòtics mentre que altres van resultar afectats per les reformes del segle XVIII. Adossada a la casa hi ha una capella neoromànica, obra de l'arquitecte Antoni Robert Morera, del 1896, on es venerava la imatge de Santa Llúcia, patrona de les modistes, que reunia un tradicional aplec cada 13 de desembre.

L'any 1963 els terrenys de la finca van ser expropiats i es va construir un polígon industrial. Les obres de l'AVE, l'any 2004, van afectar l'antic celler, que es va perdre, i des de llavors l'edifici ha anat patint un deteriorament lamentable. L'any 2007 l'Ajuntament va adquirir la Torre a la família Barnola i des de llavors resta a l'espera d'una urgent restauració, llargament reivindicada per l'associació Amics de la torre de Santa Llúcia.