Edifici Ferrer Cajigal
(Barcelona | Sant Gregori - Turó Parc - Barcelonès)

Barcelona - Francesc Macià, 1-5 (Foto: Albert Esteves, 2018)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorJosep Rodríguez Lloveras
Situació Plaça Francesc Macià, 1-5 / Diagonal, 600
Construït l'any 1935, aquest gran edifici de façana semicircular -com el Royal Crescent de Bath- és el que atorga la seva personalitat senyorial a la plaça Francesc Macià, un eix enormement transitat per la seva excepcional ubicació, a l'entrada de l'Eixample. Va ser projectat per Josep Rodríguez Lloveras (Barcelona, 1902-1984) i està concebut en un llenguatge arquitectònic d'influència centreeuropea, a l'estil del Beaux Arts francès, amb elements classicistes, com les columnes o els relleus amb frontons, gerros i volutes, i mansardes de pissarra al pis superior, una solució estranya a la tradició local (si bé, ben present a la Diagonal), però molt habitual a les grans ciutats del centre d'Europa. Cal destacar també la gran cúpula central i els templets laterals que li aporten la grandiloqüència que impregna tota l'obra. Com a detall singular, ens podem fixar en unes curioses proes de vaixell de vela situades al coronament (vegeu foto).

Rodríguez Lloveras, fou un arquitecte especialitzat en edificis per a l'espectacle. Fruit de la seva evolució estilística és el Gran Hotel Calderón de la rambla de Catalunya (1973), el qual ocupa l'espai de l'antic teatre Calderón (1949), que també havia projectat.