La casa de Guanta
(Sentmenat - Vallès Occidental)

La Casa de Guanta, vista des del nord-oest

La Casa de Guanta, vista des del nord-oest (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

La Casa de Guanta. Al peu, el restaurant del mateix nom.

La Casa de Guanta. Al peu, el restaurant del mateix nom. (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Gorg prop de la font de les Noeretes, 15 minuts a peu des de la casa. L'emplaçament de Guanta està triat per a garantir l'abastiment d'aigua. (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

La Casa de Guanta

La Casa de Guanta (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

La Casa de Guanta, des del camí que puja al Puig Rodó

La Casa de Guanta, des del camí que puja al Puig Rodó (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Situació Urbanització de Guanta
InterèsEspecial interès Interessant
La Casa de Guanta és d'abans del segle XV. La documentació sobre l’existència d’aquesta masia no és gens clara; hi ha però, notícies dels llinatges Guanta i Castellet de Guanta des del segle XIII. La distinció entre castellet i casa no es pot fer fins al segle XV.

La casa que hi ha a dalt de la roca, segons fonts orals, està construïda sobre les parets d’una masia més antiga. Part de les pedres de l'edifici antic van ser reaprofitades en el nou. L'emplaçament i l'entorn són especialment bells.

Molt a prop hi ha el castell de Guanta, també anomenat castell de Moro, datat l’any 1012. Actualment només queden dempeus dos panys de paret. En diversos escrits es troba una considerable confusió entre la casa de Guanta (també anomenada el Castellet), i el castell de Guanta (o del Moro). L'edifici que ha sobreviscut sovint rep la denominació de el Castell, quan realment és el Castellet.