Rectoria i Biblioteca
(Sentmenat - Vallès Occidental)

La rectoria i la biblioteca, amb el campanar romànic al darrere

La rectoria i la biblioteca, amb el campanar romànic al darrere (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Situació
Edifici al costat del Campanar Romànic conserva elements gòtics com les arcades del segle XIII al XIV així com elements arquitectònics del XVI al XVII.

En les excavacions realitzades s'han localitzat dues tombes amb teules romanes "tegula" datades entre el segle IV al VI així com elements arquitectònics del XVI al XVIII.

També s'ha trobat una ara de marbre (ara d'altar), que en el primer estudi realitzat es situa entre el segles VI i VII. Aquesta ara es va tornar a aprofitar al final del segle X com demostren els grafits escrits en la seva superfície.

La biblioteca porta el nom de Frederic Alfonso i Orfila (Barcelona, 1913 - 1991), poeta i escriptor molt vinculat al poble de Sentmenat.

En les excavacions posteriors s'ha trobat ceràmica de diferents èpoques i monedes, entre les quals destacarem una moneda ibèrica del segle II a C., monedes romanes i òbol de billó d'Alfons III i diner barceloní (Jaume I) (1213-1276).

El 1999, l'edifici es va remodelar i actualment allotja la biblioteca municipal i la nova rectoria.

[Font: Sentmenat.com]