Edifici IBM
(Barcelona | Monterols - Barcelonès)

Barcelona - Edifici IBM (Foto: Albert Esteves, 2018)

Barcelona - Via Augusta, 226, antic palau dels comtes de Fígols

AutorJosé A. Coderch de Sentmenat (avantprojecte) / Robert Brufau
Situació Via Augusta, 202-226
L'edifici que va fer construir l'empresa informàtica IBM l'any 1969 està situat al mateix solar on hi havia hagut el palau dels comtes de Fígols, un edifici senyorial projectat per Enric Sagnier l'any 1919 i que havia estat posteriorment la seu de l'escola Virtèlia. El fastuós palau va ser enderrocat sense cap mirament.

El projecte per a l'edifici de la IBM va ser encarregat al prestigiós arquitecte José Antonio Coderch, el qual, després d'haver presentat els dissenys de l'exterior, va renunciar per desavinences amb l'empresa. L'encàrrec va passar a mans del despatx de Robert Brufau al qual es va demanar que respectés el projecte de façana plantejat per Coderch, i va ser dut a terme entre 1973 i 1975. Comptava amb un mural de Miró, situat al vestíbul, actualment dipositat al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

L'any 1994 l'edifici va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya per ubicar-hi el departament d'Ensenyament.