Església i Escola Bonaventurada Verge Maria
(Barcelona | Monterols - Barcelonès)

Barcelona - Copèrnic, 55-59

Barcelona - Copèrnic, 55-59 (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorJoan B. Serra Martínez
Situació Copèrnic, 55-59
L'escola, coneguda popularment com "Les Monges Alemanyes" i, fins al 2022, quan va cessar l'activitat, escola Mary Ward, ocupa quatre edificis ben diferenciats, d'èpoques i estils diferents. Un d'ells és la Torre Marsillach o Casa Àrab, feta construir pel doctor Joan Marsillach Parera l'any 1882, un edifici arabitzant projectat pel mestre d'obres Jaume Brossa Mascaró.

Després de la mort de Joan Marsillach, l'edifici va passar a mans de l'agent d'assegurances Eduard Schäfer Reichert, el qual, l'any 1917, va fer construir, sota la torre original i amb façana al carrer Copèrnic, un curiós edifici neomedieval -Iris Garten- que recrea un castell imaginari, amb les seves torres emmerletades, balcons i galeries amb columnates i un gran portal de tradició romànica que està inspirat en el de Sant Pau del Camp, que acollia fins ara la capella i la sala de música de l'escola. Aquest espai havia estat abans la cotxera de la casa.

Entre el parc de Monterols i el carrer Montecassino, hi ha la casa on viu la congregació i, finalment, el que comprenia el nucli de l'escola era l'edifici de 1954 de Lluís Bonet Garí. Tot conformava un complex relligat per múltiples passadissos i un jardí central.