Porta del passeig Lluís Companys
(Barcelona | Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Parc de la Ciutadella. El Comerç (Foto: Albert Esteves, 2018)

Barcelona - Parc de la Ciutadella. El Comerç (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorJosep Fontserè (m.o) / Agapit Vallmitjana Barbany, Josep Carcassó (esc.)
Situació Passeig de Lluís Companys / Paaseig Pujades
Les dues portes d'accés al parc de la Ciutadella, formades per pedestals amb escultures i reixes de ferro, van ser construïdes entre 1876-84 segons projecte de Josep Fontserè, que en aquella època tenia com a ajudant a Antoni Gaudí.

Les escultures que presideixen la porta del passeig Lluís Companys van ser encarregades l'any 1884 a Agapit Vallmitjana, tot i que l'execució va ser duta a terme per Josep Carcassó seguint fidelment el disseny de l'anterior. Estan dedicades al Comerç i la Indústria.

L'al·legoria del Comerç està representada per la figura de Mercuri, la divinitat que tradicionalment hi ha estat vinculada. Està cobert amb el casc alat, en referència al moviment de les mercaderies, i porta a la mà una bossa amb monedes. Als seus peus, un putto li fa d'escrivent.

L'al·legoria de la Indústria ve representada per la deessa Diana, asseguda al damunt d'una roda d'engranatge, empesa també per un putto.