Recinte fortificat
(Regencós - Baix Empordà)

Regencós - Recinte fortificat, muralla de ponent (Foto: Albert Esteves, 2018)

Regencós

Regencós (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer de Quermany / Carrer Sant Vidal / Plaça Major
El recinte fortificat de Regencós formava un clos rectangular amb l'església de Sant Vicenç al centre. Encara resulta fàcil seguir el traçat del seu perímetre el qual, sobretot a la part de ponent, manté trams fortificats molt visibles, com un portal cobert, bé que modificat amb rajols, adossat a les restes d'una torre cilíndrica, grans talussos a la base de les cases i, a l'extrem sud, una airosa torre cilíndrica, restaurada, gairebé sencera. A la banda de llevant hi ha un altre portal, adovellat, amb un arc interior rebaixat. Entre els dos arcs hi devia haver el rastell o porta de reixa.

És probable que la construcció de la muralla de Regencós fos tardana. Des de començament del segle XIV el lloc pertanyia als Cruïlles-Peratallada. A la fi d'aquest segle, concretament l'any 1395, a l'inventari de possessions de la família Regencós s'esmenta com a locum de Rivo Jonchoso, i no se'l descriu com a lloc fortificat.