Muralles de Pals
(Pals - Baix Empordà)

Pals - Muralles

Pals - Muralles

Pals - Muralles

Situació Passeig Arqueològic, carrer de la Muralla, passeig Dr Pi i Figueres
El perímetre emmurallat de Pals, que ens ha pervingut gairebé íntegre, és un dels més ben conservats de l'Empordà. Només s'han perdut alguns petits trams als costats sud i oest, que és per on s'ha anat expandint el poble.

Degué ser construïda cap al segle XIII, si bé en segles posteriors va patir diverses refeccions i transformacions. Conserva en molt bon estat algunes de les seves torres, totes elles de tipologia semblant: planta rectangular, obertes a l'interior amb volta de canó i amb diversos nivells d'espitlleres. Entre elles se situen els llenços de muralla, també esquitxats d'espitlleres. En alguns trams la muralla ha estat aprofitada per bastir-hi cases al damunt.

La torre d'en Ramonet, situada davant de l'església, és una de les més ben conservades, feta amb carreus grossos i ben escairats, amb una alçada de 8 m i murs d'un metre de gruix. A la banda de tramuntana hi ha la torre d'en Rom, amb la volta lleugerament apuntada, i més cap a llevant la de Xinel·lo, molt semblants a l'anterior i també força ben conservades. En canvi, la torre de l'Hospital va haver de ser reconstruïda en bona part.