Als Voluntaris Catalans
(Barcelona | Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Ciutadella. Als Voluntaris Catalans (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Ciutadella. Als Voluntaris Catalans (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep Clarà Ayats
Situació Parc de la Ciutadella. Plaça Joan Fiveller
Monument dedicat als catalans que van lluitar a la Primera Guerra Mundial, encarregat poc després de signat l'armistici, l'any 1918. La primera versió va ser modelada l'any 1924 i es va presentar l'any següent. Però per diferents circumstàncies el monument no va poder ser inaugurat fins a l'any 1936.

És un dels pocs nus masculins dins l'obra de Clarà, centrada en la figura femenina. Presenta un home jove, atlètic, amb els braços enlairats i una espasa a la mà, en actitud de lliurar la vida pels seus ideals.

Aprofitant una restauració, l'any 1954 es va decidir cobrir els genitals amb una fulla de parra collada. El canvi d'ubicació de l'any 2011 va ser l'excusa per treure la fulla i deixar la figura en el seu estat original.