Muralla de Verdú
(Verdú - Urgell)

Verdú - Recreació de l'antic portal de Lleida (Foto: Albert Esteves, 2018)

Verdú - Muralles

Verdú - Muralles (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1910)

Situació Carrer de la Muralla
El primitiu nucli urbà de Verdú estava situat al vall del riu Cercavins, al costat de l'església de Santa Magdalena. L'any 1184 una riuada va arrasar la major part del poble i la senyora del lloc, Berenguera de Cervera, va donar permís perquè els vilatans reconstruïssin les seves cases al sector del pla, al costat del castell, amb la condició de que fos una vila fortificada, un clos emmurallat, amb els seus portals i torres de defensa. Així, es va bastir una primera muralla envoltant el castell cap a la fi del segle XII i, a mesura que el nucli s'anava eixamplant, un segon cercle iniciat al segle XIII i encara un tercer més tardà, cap al segle XVI.

La vila closa comptava amb quatre portals: el de Lleida o Sant Miquel, el de Tàrrega o de la Font, el Nou i el de Guimerà o de Na Beneta. Hi havia dues torres cantoneres i tres bestorres de planta rectangular. Es conserva la torre del portal de Lleida, del segle XIII, una torre de planta rectangular i alguns trams de la muralla al sector del castell i l'església.