Església de Santa Maria: portada romànica
(Verdú - Urgell)

Verdú - Portada de l'església de Santa Maria

Verdú - Portada de l'església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Verdú - Portada de l'església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Plaça del Bisbe Comellas
Datada a la segona meitat del segle XIII, és un notable exemplar del romànic tardà amb alguns elements figuratius que es poden considerar gòtics. Pertany a la denominada escola de Lleida, de forta influència andalusí. És molt semblant a la de l'església de Vilagrassa.

És una portalada d'arc de mig punt, obrada directament sobre la façana, formada per tres arquivoltes en degradació, decorades amb motius geomètrics. Les columnes tenen capitells esculpits amb figures humanes, animals i motius vegetals. Al mateix nivell hi ha dos frisos, un dels quals representa el sacrifici d'Isaac i l'escena de fer ballar l'ós, i l'altre mostra un colom, un orant i l'Agnus Dei.