Església de Santa Maria de Preixana
(Preixana - Urgell)

Preixana - Església de Santa Maria

Preixana - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Preixana - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1924)

Preixana - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1925)

Situada a la part més alta del poble, al costat d'on hi hagué l'antic castell de Preixana, les pedres del qual van ser segurament aprofitades en la reconstrucció del temple que es va produir després dels terratrèmols de 1427-28. L'edifici actual, d'estil gòtic tardà, és fruit d'aquesta refecció, duta a terme al llarg dels segles XVI i XVII. A una de les claus de volta hi ha inscrita la data de 1673. En origen hi hagué una església romànica, documentada des de 1154, que no ha deixat cap vestigi.

És un edifici d'una sola nau, coberta amb una volta de creueria de dos trams i amb la capçalera recta. Té dues capelles laterals a cada costat. Està reforçada amb grans contraforts a les cantoneres. La portada, de tipologia renaixentista, és senzilla. Una obertura rectangular flanquejada amb dues pilastres que sostenen un entaulament recte presidit per una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu. Hi ha gàrgoles esculpides amb formes d'animals.

Va resultar malmesa pels estralls de la Guerra Civil i restaurada posteriorment. la darrera gran reforma va ser la substitució del campanar d'espadanya per l'actual campanar de torre, enllestit l'any 1958.