Capella de Sant Llorenç
(Preixana - Urgell)

Preixana - Capella de Sant Llorenç

Preixana - Capella de Sant Llorenç (Foto: Albert Esteves, 2018)

Preixana - Capella de Sant Llorenç (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1925)

Situació Carrer de Sant Llorenç - Plaça Lecha-Segala
Documentada des de l'any 1425, deuria ser en origen una petita capella medieval, molt modificada al segle XVI i un cop més en època moderna, després de perdre la seva funció religiosa. Es conserva bona part del parament original i un destacat contrafort atalussat en una cantonera. El portal és de punt rodó, amb dovelles irregulars i no gaire grans. Destaca la presència de tres escuts heràldics, en dos dels quals hi ha les figures dels peixos, tradicionalment relacionats amb l'escut de Preixana. En una dovella lateral hi ha un altre relleu que podria ser una graella, en al·lusió al màrtir sant Llorenç. A l'interior hi ha tres grans arcs ogivals diafragmàtics.

Procedeix d'aquesta capella un important retaule actualment conservat al Museu Episcopal de Vic.