Creu de Sant Miquel
(Verdú - Urgell)

Verdú - Creu de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 20182)

Verdú - Creu de Sant Miquel (Foto: Albert Bastardes -Les Creus al Vent-, 1916)

TipusCreus monumentals
Situació Passeig Tomàs i Pellissó / Carrer de la Bassa
Creu de terme de tradició gòtica, força ben conservada, situada originalment davant l'ermita de Sant Miquel i, des de 1947, ubicada al passeig Tomàs i Pellissó, on va reemplaçar una antiga creu de fust salomònic, abatuda l'any 1936. Té fust octogonal, igual que el nus, el qual mostra a cadascuna de les vuit cares imatges de sants i escuts heràldics inscrits dins d'un arc ogival. Al capdamunt hi ha la creu pròpiament dita, amb lòbuls i relleus als extrems i als braços. Com és de rigor, en una cara hi ha el Crist crucificat i a l'altra la Mare de Déu amb el Nen. Es pot datar al segle XV, tot i que la base i el fust van ser reconstruïts l'any 1947, tal com es pot llegir a la inscripció del pedestal.