Antic Hospital
(Verdú - Urgell)

Verdú - Antic Hospital (Foto: Albert Esteves, 2018)

Verdú - Antic Hospital. Escut de l'abat Lerín

Verdú - Antic Hospital. Escut de l'abat Lerín (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça de l'Hospital, 1
L'Hospital dels Pobres de Crist va ser construït en temps de l'abat de Poblet Ferran de Lerín (1531-1545), l'escut del qual podem veure en un extrem de la façana. Poc després de la construcció es van enderrocar uns vells corrals per fer la plaça. Segons explica Ramon Boleda*, aquest hospital va estar actiu fins als anys seixanta del segle XX, atès per la Rosa del Bepo o Rosa de l'Hospital, que tenia cura dels firaires que emmalaltien o es lesionaven. A l'interior de la planta baixa hi havia una capella, amb un altar de l'any 1612 que es va destruir l'any 1936. Al costat de l'Hospital hi havia la Casa dels Pobres, on s'hostatjaven els captaires i rodamons.

L'edifici allotja el Museu d'Arqueologia, amb la col·lecció de Ramon Boleda i treballs duts a terme en jaciments arqueològics propers, com el Molí d’Espígol de Tornabous o restes romanes provinents de Guissona i el tossal Rodó.

*Ramon Boleda: Carrers i places de Verdú, 1994