Castell de l'Ofegat
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Castell de l'Ofegat

Tàrrega - Castell de l'Ofegat (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Al costat de la planta de compostatge de Tàrrega
Antic castell medieval, del qual es conserva només un tram de torre i algunes restes de muralla. Està situat dalt d'un petit pujol en un indret aïllat, envoltat de camps de conreu. Està documentat des de l'any 1121 i va donar nom a una nissaga esmentada al llarg dels segles XII i XIII. Dos dels seus membres Guillem de l'Ofegat i Pere de l'Ofegat van ser governadors de la comanda hospitalera de Cervera. A començament del segle XIV va passar a ser propietat del monestir de Santes Creus però poc temps després pertanyia a Arnau Messeguer. Al segle XV va ser adquirit per la baronessa de Soldevila i posteriorment va passar a mans del consell general de la vida de Tàrrega. Al segle següent s'inicià el despoblament del lloc i actualment només poden veure's al voltant algunes restes ruïnoses d'habitatges.