Sant Pere del Talladell
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Sant Pere del Talladell, maqueta

Tàrrega - Sant Pere del Talladell, maqueta (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorBartomeu Soriano / Carles Burgueres, m.o.
Situació El Talladell. Plaça Major
La primera església de Talladell, segurament una petita capella romànica, es degué construir poc després del castell, al darrer terç del segle XI. Durant el segle següent es va reformar o refer (hi ha una deixa testamentària de 1133 ad opera santi Petri de Taladel). En aquella època la seva possessió estava en disputa entre el bisbat de Vic i la canònica de Solsona.

El temple actual es va iniciar l'any 1681, coincidint en el temps amb la construcció de l'església de Tàrrega, i va ser encarregada als mestres d'obra Bartomeu Soriano, d’Esparreguera, i Carles Burgueres, d’Igualada. Les obres van concloure l'any 1684, data que podem veure al timpà de la porta. És un edifici amb planta de creu llatina, cúpula al creuer i dues capelles laterals al transsepte: la capella del Roser, coberta amb cúpula i cimbori, i la del Santíssim, més petita i coberta amb volta de canó. Té un potent campanar de torre integrat a la sòbria façana. L'aparell està fet amb carreus regulars de molt bona factura, perfectament escairats. La porta, molt similar a les portes laterals de l'església de Tàrrega, està flanquejada per pilastres que fan de suport d'un entaulament amb frontó semicircular partit.