Arcs de l'antic call
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Arcs de l'antic call jueu (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Arcs de l'antic call jueu, foto antiga

Tàrrega - Arcs de l'antic call jueu, foto antiga (Foto: cartell in situ)

Situació Vilanova, 2
El call jueu medieval ocupava un espai delimitat pel carrer Major i els carrers de les Piques i de la Font, i el seu eix vertebrador era el carrer de l'Estudi. L'any 1348 es va viure l'episodi tràgic de l'assalt al call, que va causar desenes de morts. Tot i això, l'aljama es va recuperar i perdurà fins a l'expulsió dels jueus, l'any 1492.

De l'antic call en resta poca cosa. El carrer Estudi n'era l'epicentre. El més remarcable són els arcs ogivals del carrer de Vilanova, en la seva confluència amb el de les Piques. El 2022 s'ha obert la casa d'Avraham Xalom -Estudi, 13-, un edifici del segle XV perfectament conservat, on va viure Xalom, metge i filòsof.