Cementiri de Sant Andreu: panteó Martí Rius
(Barcelona | Porta - Barcelonès)

Panteó Martí Rius (Foto: Graciel·la Vidal, 2018)

Panteó Martí Rius

AutorJaume Bayó Font
Situació Cementiri de Sant Andreu
Tot el temple, de concepció senzilla, dibuixa una línia sinuosa: als capcers, a l'arc de la porta, a la cornisa i la coberta, coronant-se amb una creu gaudiniana sobre un pinacle. Bayó fou ajudant de Gaudí.

Aquí, la potència expressiva és en la reixa en xarxa de la porta, confeccionada amb agulles de selfactina -màquina del món tèxtil-, recurs que Gaudí emprarà a les obertures de la cripta de la Colònia Güell. Segurament, això fa al·lusió a l'activitat industrial de Martí Rius.

Aquesta capella té un interior força interessant -com les tombes Cortinas, Fusté o Benguerel, d'aquest mateix lloc-amb peces escultòriques i esgrafiats de color. Hi va col·laborar l'escultor Josep Campeny.